BINNENMAAT – METINGEN – ALGEMEEN

Het belangrijkste onderdeel van binnenmaat is de meting. Een meting wordt geïdentificeerd door een reisnummer inclusief eventueel een extra letter (A t/m Z). Een meting is gekoppeld aan een product en omvat een aantal tanks. Een binnenmaat meting is via het volgende menu bereikbaar.

Het menu heeft drie items die kunnen worden gebruikt voor het selecteren, creëren en of verwijderen van een meting.

Bestaande meting : Na het selecteren van de menu item “bestaande meting” wordt het volgende scherm getoond :

Via dit menu kunt u :

 1. Een meting selecteren.
 2. Een meting permanent verwijderen.
 3. Een meting zoeken.
 4. Het reisnummer wijzigen van een meting.
 5. De jaarselectie instellen en selecteren.
 6. Meerdere metingen verwijderen.

Meting selecteren. Een meting kan op twee manieren worden geselecteerd. De eerste methode is om de methode te zoeken in de getoonde metingen en vervolgens op de gewenste meting te dubbel klikken. De tweede methode is de gewenste meting te zoeken en deze te selecteren met een enkele klik en vervolgens met de selecteer knop op te roepen.

Meting verwijderen. Een meting kan worden verwijderd door de meting te selecteren en vervolgens de verwijder knop aan de linker zijde te kiezen.

Meting zoeken. Door op meting zoeken te klikken opent een nieuw schermpje, waarin  op de volgende items kan worden gezocht :

 1. Diepgang met marge.
 2. Schip losplaats.
 3. Laadplaats.
 4. losplaats.
 5. Order nummer.

Het reisnummer wijzigen van een meting :  Via deze knop kunnen de reisnummers van een specifieke meting worden aangepast. De wijziging geldt voor alle metingen met dat specifieke reisnummer,

De jaarselectie instellen en selecteren : Aan de onderzijde van het schermpje kunt u de jaarselectie inschakelen en de gewenste jaar selecteren. Indien deze jaarselectie actief dan worden alleen de metingen getoond van het geselecteerde jaar.

Meerdere metingen verwijderen : Via de rode prullenbak aan de onderzijde van het schermpje kunnen alle getoonde reizen worden verwijderd.

Nieuwe meting : Na het selecteren van de menu item “nieuwe meting” wordt het volgende scherm getoond :

Het scherm heeft  een aantal selectie velden en een tweetal invoervelden, voor het ingeven van het reisnummer en apart een sub-letter.  Het ingeven van een reisnummer is verplicht en sub-letter is optioneel. Rechts bovenaan het scherm wordt de laatst gebruikte reisnummer getoond.

Een meting kan op drie manieren worden aangemaakt :

 1. Kopie een oude meting
 2. Koppel alle tanks
 3. Koppel tanks individueel

Kopie een oude meting : Klik op de Kopie button en selecteer de gewenste oude meting.

Koppel alle tanks :  Geef het gewenst reisnummer in, selecteer gewenste product en klik de allemaal button. De meting wordt dan direct getoond. Ongewenste tanks kunnen later in de meting weer worden verwijderd.

Koppel tanks individueel : Geef het gewenst reisnummer in, selecteer gewenste product. Klik vervolgens op alle gewenste tanks en hou de “Ctrl” gedurende het klikken in. Indien alle gewenst tanks zijn geselecteerd, klik dan op Koppel. De geselecteerde tanks krijgen dan de kleur van het gekozen product. Herhaal het bovenstaande eventueel voor de overige tanks. Klik op sluiten indien gereed en kies de gewenste meting het menu “Bestaande meting“.

Zoek meting : Door op “Zoek meting” te klikken opent een nieuw schermpje, waarin  op de volgende items kan worden gezocht :

 1. Diepgang met marge.
 2. Schip losplaats.
 3. Laadplaats.
 4. losplaats.
 5. Order nummer.

Dubbel klik op de gevonden meting of klik de meting en klik op de “selecteer” knop.

METING SCHERM

Na het selecteren van een meting, nieuw of bestaand, wordt het volgende scherm getoond. Het scherm kan worden opgedeeld in  onderdelen.

 1. Meting gegevens bovenzijde metingscherm.
 2. Tabbladen.
 3. Knoppen linkerzijde
 4. Voorkeurrapporten